Plakat

Elektronski informacijski viri za pomoč pri študiju in raziskovalnemu delu 

Kje in kako dostopamo do informacijskih virov, pogoji dostopa, izbor ustreznega vira za iskanje. Mrežnik – odskočna deska do virov. Skupne značilnosti informacijskih virov in osnovna orodja za iskanje. Pojem bibliografskega zapisa, pregledovanje in vrste indeksov, uporaba tezavra. Kdaj in kako uporabljamo logične operatorje oziroma operatorje bližine, prikaz in izvoz zadetkov, iskalna zgodovina itd. Uporaba iskalnih strategij pri iskanju po hierarhično urejenih seznamih virov na internetu, iskalnikih in meta iskalnikih; prednosti in omejitve iskalnikov, posebnosti različnih seznamov virov in iskalnikov ter izbor ustreznega iskalnika ali seznama virov za poizvedbo. Tečaj traja od 10. do 13. ure.

Datum tečaja: torek, 11. februar ob 10.00 uri 

PRIJAVA


Izobraževanje avtorjev za objavljanje v odprtem dostopu 

Na tečaju predstavimo definicije odprtega dostopa, razloge za objavo v odprtem dostopu, različne poslovne modele objavljanja v odprtem dostopu, založniške politike, plenilske založnike, kje najdemo objave v OD in smernice v Sloveniji. Tečaj traja od 10. do 12. ure.

Datum tečaja: četrtek, 13. februar ob 10.00 uri

PRIJAVA


Tečaji potekajo v računalniški učilnici NUK (klet).

Na tečaja se prijavite preko gumba, ki ga najdete pri opisih posameznega tečaja na spletni strani Mrežnika. Po prijavi boste prejeli potrditev prijave in povezavo za morebitno odjavo. Seveda se lahko prijavite tudi osebno v Oddelku za informacije in izposojo gradiva NUK (pritličje, soba št. 009) ali preko telefona 01/ 200 11 94.

Udeleženci naj poznajo delo z računalnikom.

Spoštovani,

Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani ter nacionalna točka OpenAIRE-Advance organizirata delavnico o odprti znanosti, ki bo 23. januarja 2020 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, z neposrednim prenosom na spletu. Delavnica se bo začela ob 9.00 in zaključila ob 15.00 uri. Namenjena je raziskovalcem.

Odprta znanost postaja privzet način delovanja raziskovalcev, zato vas naprošamo, da vabilo na delavnico pošljete raziskovalcem vaše univerze oziroma inštituta.

Program in druge informacije o delavnici so objavljeni na spletnih straneh:

Udeležba na delavnici v prostorih Pravne fakultete je brezplačna, potrebna pa je prijava preko spletnih strani delavnice. Za spremljanje video prenosa prijava ni potrebna.

Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 01 2418 679.

Z lepimi pozdravi,

prof. dr. Gregor Majdič

predsednik Komisije za raziskovalno in razvojno delo

Vabljeni na serijo spletnih seminarjev Research. Smarter.
Pridružite se našim strokovnjakom na brezplačnih predavanjih z bistvenimi namigi in smernicami, ki vam bodo pomagali na vsaki stopnji vašega raziskovalnega potovanja.

Teme za januar:

 1. Naslov: Access full-text and visualize your institutions’ subscription usage (Dostop do celotnih besedil in prikaz uporabe naročnin vaših institucij)
  Ponedeljek, 13. januar 2020, ob 11. uri
  Poglejte, kako vaši uporabniki uporabljajo vaše naročnine revije po založnikih in do kakšnih vrst prispevkov dostopajo. Prikazali bomo izbor najpomembnejših značilnosti, ki jih ponuja vtičnik Kopernio, in na kratko prikazali pregledno ploščo Web of Science Kopernio.
  Povezava za prijavo
 1. Naslov: Take control of your online research identity in Web of Science (Pridobite nadzor nad vašo online identiteto na področju raziskav pri Web of Science)
  Torek, 21. januar 2020, ob 11. uri
  Ste objavljali na področju raziskav? Verjetno imate evidenco vaših prispevkov v Web of Science. Prikazali bomo, kako lahko ocenite in urejate evidenco vaših prispevkov iz vašega profila Publons, da bi tako zmanjšali nejasnosti in zagotovili natančnejšo predstavitev vašega dela in vaš vpliv.
  Povezava za prijavo
 1. Naslov: Selecting journals for the Emerging Sources Citation Index (Izbira revij za bazo podatkov Emerging Sources Citation Index)
  Ponedeljek, 27 januar 2020, ob 12. uri
  Predstavljenih bo 28 kriterijev, na osnovi katerih naša interna uredniška skupina izbira revije za osrednjo zbirko Web of Science, vključno s 24 kriteriji, povezanimi s kakovostjo, ki se uporabljajo za ESCI in ki temeljijo na uredniški doslednosti in najboljših praksah na nivoju revije.
  Povezava za prijavo

V letu 2020 je omogočen dostop do več kot 240 naročniških revij založnika De Gruyter.

Revije so večinoma v angleškem jeziku in so plod sodelovanja tudi z mednarodnimi društvi, pokrivajo pa različna tematska področja: biologija, kemija, geografija, zgodovina, pravo, bibliotekarstvo in informacijska znanost, jezikoslovje, literatura, matematika, fizika, medicina, filozofija, teologija, religiologija, politologija, ekonomija in sociologija.

De Gruyter online je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK; preko oddaljenega dostopa pa je na voljo za študente in osebje Univerze v Ljubljani in CTK ter vse člane NUK. Vstopna točka za dostop: https://mreznik.nuk.uni-lj.si/vir/de-gruyter-online.

Objavljena je nova različica CORE Reader, ki uporabnikom omogoča branje odprto dostopnih PDF objav, ki jih gosti CORE. Posodobljeni novi Reader ponuja elegantno, izboljšano bralno izkušnjo in številne druge pripomočke za pomoč pri navigaciji med dokumenti. Vključena je tudi nova storitev »priporočila CORE«, ki prikazuje povezave do relevantnih dodatnih dokumentov na podlagi uporabnikovega trenutno naloženega dokumenta.

Več o tem TUKAJ

This week the OpenAIRE Research Graph<https://beta.explore.openaire.eu/>, currently available in BETA, will be open for consultation until the end of December.

Access to the Graph via Beta Explore: https://beta.explore.openaire.eu/

Read more details here: https://www.openaire.eu/blogs/the-openaire-research-graph

Press release: https://www.openaire.eu/openaire-research-graph-open-for-comments

Next week webinar: Date: 19.11.19 10 CET

Location: https://zoom.us/j/601712331<https://slack-redir.net/link?url=https%3A%2F%2Fzoom.us%2Fj%2F601712331>

Happy Exploring and please spread widely in your networks!

Obveščamo vas, da so v sistemu COBISS.SI v bazo JCR dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2018 (Faktor vpliva (1994-2018). V bazo SNIP so dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2018 in ažurirani podatki za pretekla leta (Faktor vpliva (1999-2018).

Obveščamo vas, da je zaradi posodobitve Googlovega sistema za pošiljanje potisnih obvestil potrebno posodobiti aplikacijo mCOBISS za naprave, ki delujejo na operacijskem sistemu Android.

Če aplikacije ne boste posodobili na najnovejšo različico (3.0), na svojo napravo ne boste več prejemali potisnih obvestil knjižnic.

Poletni delovni čas knjižnice ZF 2019

17. 6. 2019 - 26. 7. 2019: ponedeljek–petek 7.00–15.00

Kolektivni dopust: 29. 7. 2019 - 16. 8. 2019 ni uradnih ur

19. 8. 2019 - 30. 9. 2019: ponedeljek–petek 7.00–15.00

Spoštovani,

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in nacionalna točka OpenAIRE organizirata konferenco o odprti znanosti:

https://liberac.ff.uni-lj.si/konferenca-odprta-znanost/, zavihek Program

Konferenca bo v sredo, 22. maja, potekala v prostorih Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, z neposrednim prenosom na splet (zavihek Video prenos). Posnetek bo naknadno dostopen na spletu.

Vljudno vabljeni k prijavi in udeležbi!

Ugodnosti za avtorje z Univerze v Ljubljani pri objavi odprto dostopnih člankov pri založnikih Elsevier, American Chemical Society (ACS) in SAGE

Z založniki ElsevierAmerican Chemical Society (ACS) in SAGE so bile glede cene objave odprto dostopnih člankov (Article Processing Charges, APC) dogovorjene naslednje ugodnosti za avtorje organizacij, ki sodelujejo v slovenskih konzorcijih:

Elsevier za leto 2019: 15 % popust na ceno APC; korespondenčni avtor z Univerze v Ljubljani bo po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbral odprto dostopnost članka. Kontaktna oseba: dr. Mojca Kotar (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

American Chemical Society za leto 2019: na voljo je 62 kuponov za brezplačne APC-je za korespondenčne avtorje z organizacij članic slovenskega konzorcija (med njimi je Univerza v Ljubljani), ki bodo po sprejemu člankov v objavo v založnikovem sistemu izbrali odprto dostopnost člankov. Kontaktna oseba: ga. Maja Vihar (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

SAGE za obdobje 2019-2020: 20 % popust na ceno APC v 196 odprto dostopnih revijah, korespondenčni avtor z Univerze v Ljubljani ravna v skladu z navodili https://mreznik.nuk.uni-lj.si/oa/znizan-apc-za-revije-sage. Kontaktna oseba: ga. Nataša Jordan (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

MDPI: od 1. 8. 2018 je UL članica Institutional Open Access Program http://www.mdpi.com/about/ioap, zato imajo raziskovalci UL 10 % popust na APC pri objavah v revijah MDPI Open Access Journals http://www.mdpi.com/about/journals.

Kopernio - brezplačni vtičnik, ki omogoča neposredni dostop do publikacij v formatu .pdf s samo enim klikom.

 Vabilo

Odprti dostop do znanstvenih publikacij

četrtek, 24. januarja 2019, ob 10:00, predavalnica 117, dr. Mojca Kotar, Univerza v Ljubljani

 1. Kaj pomeni odprti dostop?
 2. Nacionalne strategija in akcijski načrt izvedbe odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020
 3. Na kakšen način lahko zagotovimo odprtost rezultatov znanstvenoraziskovalnega dela?
 4. Kakšni so stroški odprtega dostopa?
 5. Avtorskopravni vidiki odprtega dostopa
 6. Predstavitev portala Sherpa (http://www.sherpa.ac.uk)
 7. Kaj pomenita izraza preprint in postprint na tem portalu?
 8. Kaj moram storiti po objavi v reviji oz. kaj moram vedeti o posameznih vrstah revij?
 9. Repozitorij UL
 10. Vprašanja udeležencev 

Vljudno vabljeni!

V licenčno pogodbo ACS za leto 2019 je vključen »pilotni program za objave v odprtem dostopu v hibridnih revijah«, ki korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija (UL, UMb, UNG, IJS, KI) omogoča 100% kritje stroškov objave članka v odprtem dostopu (t.i. APC- article processing charge), in sicer za v pogodbi določeno število objav  v revijah ACS.

Ves proces poteka v sistemu ACS Open Access Program v posameznih fazah oddaje članka v objavo, pripadnost avtorja inštituciji in identifikacija inštitucije se določi na osnovi avtorjevega službenega e-poštnega naslova in identifikacijske številke Ringgold v sistemu CCC - Copyright Clearance Centre Rights Link.

Kratek opis postopka